Elevi ai liceului Tudor Vladimirescu din Târgu Jiu


    Elevi ai liceului Tudor Vladimirescu din Târgu Jiu la mormântul Eroului Necunoscut cu ocazia participării la concursul “Tinerimea Română” - 15 aprilie, 1936. Mulțumiri domnului Cristi Grecoiu, sursa acestei fotografii, al cărui bunic este unul dintre școlarii prezenți în această imagine.
    În 1936, la data fotografiei, la nici două decenii de la marele Război, rănile trecutului erau încă prezente în mentalul populației și spre deosebire de astăzi, când adeseori este considerat desuet, patriotismul era o moștenire transmisă tacit între generații, mai mult prin fapte și mai puțin prin cuvinte zornăitoare. Cumințenia acestor școlari: cu priviri smerite, cu mâinile timid lipite de corp sau împreunate cu sfială, cu chipuri blajine, prin atitudinea lor sobră, ne arată nu doar o maturizare însușită din greutățile vieții dar și respectul dobândit din fragedă pruncie, al copiilor de odinioară.
   “Aici doarme fericit întru Domnul Ostaşul Necunoscut, săvârşit din viaţă în jertfa pentru unitatea neamului românesc. Pe oasele lui odihneşte pământul României întregite. 1916-1919” stă scris la mormântul Eroului Necunoscut. Despre modul în care a fost ales trupul Eroului Necunoscut de către orfanul de război Amilcar Săndulescu, am postat aici:
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1870949956360259&set=a.1009848232470440&type=3&theater
Ţîrlea Ion – Târgu Jiu Odinioară ) 

Viziteză pagina de facebook

Acolo poți cunoaște și restul comunității